Blog Layout

50ste Scania voor Houweling Transport is een 530S V8.

Houweling Transport, onderdeel van de Houweling Group met vestigingen in Bleiswijk, Apeldoorn, Tiel, België, Roemenië en Canada kocht recent voor de 50ste keer een Scania.


Het werd een 530S met de vernieuwde zuinige V8 aandrijflijn en een gestuurde en hefbare voorloopas. Het is de vijfde V8 binnen het bedrijf op een wagenpark van 30 Scania’s.


De Houweling Group is een echt familiebedrijf en bestaat uit een verzameling handels- en productiebedrijven. Er worden meer dan 180.000 verpakkings-, safety & Horticulture producten verhandeld en zijn actief in meer dan 30 landen. “Wij zijn groot in het leveren van kunststof verpakkingsmaterialen zoals emmers, jerrycans, vaten en IBC’s; zowel nieuw als gebruikt. Daarnaast zijn we in de industrie ook bekend vanwege ons ruime aanbod persoonlijke beschermingsmiddelen en produceren en verkopen we een groot aantal exclusieve producten t.b.v. de internationale Horticulture,” aldus operationeel directeur Bert-Jan Houweling.


“Mijn broer Marc en ik zijn alweer de vierde generatie binnen het familiebedrijf dat ooit in 1925 begon als kleine chemiehandel in Rotterdam”, vertelt hij. “Mijn broer is algemeen directeur en ik ben verantwoordelijk voor het operationele logistieke gedeelte. Hieronder valt ook het wagenpark en dit doe ik samen met mijn neef Jaap Groenendijk. Sinds mijn vader in 1995 de eerste Scania, een 113m 320 kocht, zijn we eigenlijk altijd Scania blijven rijden. Het contact met de dealer in Waddinxveen is dan ook heel goed. Onze Scania’s zijn daar ook voor reparatie & onderhoudscontracten ondergebracht.


Onze chauffeurs mogen zelf kiezen welk merk ze willen rijden en eigenlijk vragen ze nooit om een ander merk. De meesten kiezen voor een hoge R-cabine, een luxe interieur en wat extra lampen of zoals in geval van deze nieuwe V8, een S-cabine.”


“De chauffeur van de nieuwe 530S koos voor een uitvoering met één bed, een kastenwand bovenin, een leren bekleding en gelamineerde zijramen voor een betere isolatie. Verder hebben we in verband met de gewichtsverdeling een derde as nodig. Dat werd een voorloper vanwege het grotere rijcomfort”, legt Bert-Jan uit. “Maar dat gaat gedeeltelijk ten koste van de ruimte aan het chassis. Dus hebben we via Sjaak Kentie zowel voor de brandstof als voor de hydrauliek speciale tanks laten plaatsen die aan de buitenkant strak zijn afgewerkt.


Houweling Transport vervoert nagenoeg alles wat ze verkopen zelf naar de klant. Dit omdat ze service en toegevoegde waarde hoog in het vaandel hebben staan. Daarbij wordt er heel sterk gelet op een optimale beladingsgraad. Zo rijdt een deel van de kenmerkende geel/zwarte Houweling voertuigen héén met goederen voor derden om eenmaal leeg, in Frankrijk, Duitsland, Denemarken en de Benelux, ingekochte eigen producten mee terug te nemen naar de verschillende vestigingen van het bedrijf.


Bij een ander deel van de vloot is het juist andersom. Die rijdt de bestellingen uit en neemt op de terugweg weer goederen van derden mee. Verder rijden ze nog met containers en vervoeren ze goederen voor klanten. Op die manier is er continu een volledige bezetting en zijn er nagenoeg geen lege ritten. “Want ondanks dat we facilitair aan de groep zijn, moeten we als business unit wel zwarte cijfers schrijven,” verklaart Bert-Jan.


Dat Houweling op vijf vaste charters na alleen met eigen chauffeurs werkt, komt voort uit de filosofie dat een Houweling chauffeur vooral ook ambassadeur van het bedrijf moet zijn. “Natuurlijk kunnen we een Poolse of Letse collega transporteur met een lading jerrycans wegsturen. Maar wij hechten veel waarde aan een persoonlijk contact met onze klanten. Onze chauffeurs gaan net even een tandje verder bij de aflevering en zorgen er voor dat eventuele vragen en opmerkingen ook correct worden teruggekoppeld. En ze kunnen ook waardevolle informatie aanleveren voor de verkoopafdeling. Dat kan alleen met eigen mensen.”


Dat is ook de reden dat men bij Houweling ook relatief veel geld uitgeeft aan transportmiddelen. “Natuurlijk kan dat een tandje minder”, meent Bert-Jan. “Maar wij verwachten topprestaties van onze chauffeurs. Dan moet je ze ook goed materieel meegeven, waarbij zaken als ACC, retarder en steeds meer ook geïntegreerde standkoeling tot het standaardpakket horen.”


“De chauffeur van de laatste aanwinst wilde graag een V8. En mijn broers, neef en ik vinden dat ook mooi. Bovendien waren we heel benieuwd naar de nieuwe aandrijflijn met de vernieuwde 530 pk V8 motor en de G33 versnellingsbak. Alles bij elkaar moet dat tot zeven procent zuiniger zijn. En hoewel we de auto pas een maand hebben, moet ik zeggen dat ik denk dat dat geen loze brochureteksten zijn. De nieuwe Scania rijdt met steeds 24-25 ton op zuid Duitsland. Maar we halen nu al bijna 25 liter op de honderd.“


Dat past uitstekend in het streven naar steeds meer duurzaam ondernemen. “People, Planet, Profit”, weet Bert-Jan. “Wij proberen een goed werkgever te zijn voor onze mensen, onze verantwoording te nemen voor klimaat en milieu én voor gezonde bedrijfsresultaten te zorgen zodat we dit kunnen blijven doen. Waarbij we steeds een stap verder gaan. Zo hebben we natuurlijk zonnepanelen op onze gebouwen. Maar sinds kort produceren we een deel van onze producten met de nieuwste machines die elektrisch werken en veel energiezuiniger zijn.”


“Wij willen meer en meer circulair gaan werken. Dat kan met een steeds grotere retourstroom van aanvankelijk door ons geleverde producten. Daarom hebben we de nieuwe Scania laten voorzien van een hydrauliekpomp zodat we er een Walkingfloor trailer mee kunnen aandrijven. Daarmee gaan we gereinigd en verschredderd materiaal van de door ons ingenomen gebruikte jerrycans, emmers, vaten en IBC’s rijden. Om er in onze eigen fabriek weer nieuwe verpakkingen zoals o.a. jerrycans en flessen van te maken. Zo komen de ooit door ons gebruikte grondstoffen op hetzelfde niveau weer terug in de keten. We ondernemen daarmee circulair en tegelijkertijd integreren we achterwaarts in de keten. Wij zien dat als de toekomst voor een groot deel van onze kunststof producten.”


Tegelijk met de nieuwe Scania heeft Houweling ook een fuel coach aangesteld die de chauffeurs gaat helpen nog efficiënter met de brandstof en banden om te gaan. “De coach zal door Scania voor ons worden getraind en wij verwachten hier aanzienlijk mee te gaan besparen,” besluit Bert-Jan Houweling.

door redactie TransPortPers 03 mei, 2024
Risicovolle situaties bij bedrijven en in verkeer. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft onlangs diverse overtredingen van het ADR geconstateerd bij het vervoer van gevaarlijke stoffen, zowel op de weg als bij bedrijven. Vooral bij de bedrijfsinspecties zag de inspectiedienst risicovolle situaties. De ILT voerde onlangs in de regio Oost-Gelderland 27 weg- en 23 bedrijfsinspecties uit om te controleren of gevaarlijke stoffen volgens het ADR worden vervoerd. In het ADR staan de regels en plichten voor de verschillende partijen die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. Overtredingen bij bedrijven Vooral bij de 23 bedrijfsinspecties, die de ILT onaangekondigd uitvoerde, werden overtredingen geconstateerd. Zo kregen 2 bedrijven een proces-verbaal aan hun broek, omdat ze geen ADR-veiligheidsadviseur hadden benoemd. Voor bedrijven is dat vaak wel verplicht, waarbij een externe adviseur inhuren eventueel een optie is. Maar liefst 9 keer gaf de ILT-inspecteur een waarschuwing aan een bedrijf, omdat het personeel niet of niet voldoende was opgeleid. 3 keer waarschuwde de ILT voor het onjuist kenmerken en etiketteren van verpakkingen. En bij 3 bedrijven heeft de inspectiedienst gereedstaande landingen geblokkeerd, omdat die niet voldeden aan de voorschriften. Proces-verbaal en waarschuwingen Bij de inspecties op de weg voldeden 2 van de in totaal 27 gecontroleerde voertuigen op bepaalde punten niet aan het ADR. Zo vervoerde een voertuig oude accu’s die boven de randen van een bak uitstaken. Op de bakken zelf was geen etiket van klasse 8 aangebracht. Het kenmerk ‘milieugevaarlijk’ was evenmin aanwezig. Al deze overtredingen leverden een proces-verbaal voor het bedrijf op. Maar er was nog meer mis met het voertuig. De ILT gaf waarschuwingen voor het niet borgen van het oranje bord, onjuiste stuwage en onvolledige uitrusting. En een waarschuwing voor het ontbreken van de aanduiding van de sluitingsrichting voor de afsluiters van een tankcontainer. Bij het tweede voertuig dat niet aan het ADR voldeed, ging het om een lege tankwagen waarin een bijtende stof had gezeten. Het voertuig bleek niet gereinigd te zijn na het vervoer van de stof. De ILT zag ook nog andere overtredingen. Zo beschikte de chauffeur niet over een volledig vervoersdocument. Meer informatie evofenedex helpt bedrijven om veilig te werken met gevaarlijke stoffen via informatie, advies en opleidingen. Zo kunnen bedrijven een veiligheidsadviseur via evofenedex inhuren of een veiligheidsadviseur laten opleiden . Ook biedt de vereniging een workshop voor het correct invullen van vervoersdocument (ADR/IMDG). Bron: evofenedex 
door redactie TransPortPers 03 mei, 2024
M. van de Haar Handel & Verhuur uit Amsterdam nam onlangs een nieuwe multifunctionele vijfassige knijperauto in gebruik. De Scania R530 10x4 met een CR20H cabine en een V8 is een bijzondere verschijning. Volgens het bedrijf was het zo’n beetje de laatste mogelijkheid om een achtcilinder aan het wagenpark toe te voegen. ”De regelgeving en de zero emissie zones zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om met dit soort voertuigen in de stad te werken. Hoewel vaak wordt gedacht dat het brandstofverbruik van een V8 hoog zou zijn, is het ons al bijzonder meegevallen. In combinatie met de G33CM Opticruise versnellingsbak noteerden wij een verbruik van 1 op 4,” aldus de trotse chauffeur Bas van de Haar. Een duurzame inzet van de voertuigen van M. van de Haar is sowieso gegarandeerd omdat het bedrijf standaard op de hernieuwbare brandstof HVO100 rijdt. Zo wordt de uitstoot van CO2 met 90% verlaagd en draagt men optimaal bij aan een duurzame toekomst. De Scania R530 10x4 met de robuuste 530 pk V8 motor is rondom luchtgeveerd en wordt ingezet voor het vervoer van materiaal voor de wegenbouw, asfalt en gladheidsbestrijding van de snelwegen A9 en A22. Daarom kan de auto worden voorzien van een DIN plaat om de snelwegen sneeuwvrij en begaanbaar te houden. “Eigenlijk zouden wij in eerste instantie de auto met kipper opbouw laten uitvoeren. Maar om aan de vraag van onze opdrachtgevers te voldoen en de auto voor meerdere toepassingen in te kunnen zetten, is gekozen voor een 30 tons kabelafzetsysteem van HTS-NCH in combinatie met een HMF 1943 Z2 kraan met knijper. Deze opbouw werd door HSW in Weesp geleverd. “Renzo Mets heeft met zijn team een werkelijk fantastisch staaltje techniek weten op te bouwen,” vult Bas van de Haar aan. De Scania is naast de fraaie lichtmetalen velgen voorzien van extra verlichting, luchthoorns op het dak, zwaailampen en flitsers en een verlengde zonneklep. De Scania spatlappen onder voorbumper maken het plaatje af. De truck werd geleverd door Scania Amsterdam.
door redactie TransPortPers 01 mei, 2024
Onlangs, dinsdag 12 maart, heeft het Europees Parlement ingestemd met een voorstel tot herziening van de maten en gewichten richtlijn. Eerder had de transportcommissie van het parlement hier al een positief besluit over genomen. Transport en Logistiek Nederland is blij met het akkoord en ziet het vervolgtraject met spanning tegemoet. Onlangs berichtte TLN al dat de transportcommissie akkoord was over nieuwe grenswaarden voor de maten en gewichten voor vrachtauto’s die in de EU rijden . Tot tevredenheid van TLN heeft het Europees Parlement (EP) dit besluit overgenomen. Enkele belangrijke zaken waar TLN jaren voor heeft gelobbyd zijn hierin terug te vinden. Zo gaat het maximumgewicht van combinaties in het grensoverschrijdend vervoer van 40 naar 44 ton en wordt de internationale inzet van LZV’s vergemakkelijkt. Ook komt er extra lengte en gewicht voor ZE-vrachtauto’s. Voor wat betreft de 44 ton; deze geldt voor ZE-combinaties voor alle lidstaten en voor de fossiele aandrijving alleen voor landen die dit gewicht al voor het nationaal vervoer toestaan. Vanaf 1 januari 2035 geldt de 44 ton enkel nog voor ZE-combinaties. Tussenstap Een akkoord in het Europees Parlement is een belangrijke tussenstap, maar nog geen eindstation. Net als het Europees Parlement moet ook de Raad van de Europese Unie (de EU-transportministers) met een zienswijze komen. Deze is er nog niet, en daar kan nog het nodige veranderen. Want een aantal landen in de Raad zijn redelijk conservatief als het op zaken als LZV’s of verhogen van gewichten aankomt. Het is daarom allerminst zeker dat alle voorstellen uit de tekst van het parlement ook de uiteindelijke herziening halen. Uiteraard vervolgt TLN de lobby op dit onderwerp. TLN gaat zich inspannen om het besluit van het EP over de eindstreep te trekken. Hoe verder? De eerstvolgende vergadering van de Transportraad is op 18 juni 2024, maar het is nog niet duidelijk of het maten en gewichten dossier dan op de agenda staat. Het kan zomaar doorschuiven naar de volgende bijeenkomst. Zodra de Raad tot een zienswijze is gekomen, kunnen het Parlement en Raad met elkaar in onderhandeling gaan. In het meest gunstigste geval zou er voor het einde van het jaar een definitief akkoord kunnen zijn. Daarna kan het wijzigingsvoorstel van de Richtlijn maten en gewichten gepubliceerd worden. Dat zou dan ergens in de eerste helft van 2025 kunnen zijn. Maar als de overleggen langer duren kan dat ook na de zomer van 2025 zijn. Een drietal weken na publicatie treedt de nieuwe richtlijn in werking. De lidstaten hebben normaal gesproken twee jaar de tijd om te zorgen dat ze aan de richtlijn voldoen. Mogelijk dat die termijn voor deze richtlijn wordt verkort naar een jaar. Ook dat is nog niet zeker. Bron: TLN
door redactie TransPortPers 01 mei, 2024
De huidige smart tacho 2 is een volledig goedgekeurde tachograaf maar bevat nog niet de OSNMA authenticatie die het had moeten krijgen. TLN publiceerde hier eerder al over. De verwachting van de Europese Commissie was dat OSNMA eind maart 2024 operationeel zou zijn, maar nu geeft zij aan dit niet eerder zal zijn dan eind juni 2024. De OSNMA authenticatie controleert of het ontvangen satelliet signaal van Galileo afkomstig is, zodat eventuele manipulatie van het satelliet signaal herkend wordt. Vijf maanden nadat de Europese Commissie publiceert dat OSNMA operationeel is, mogen er alleen nog tachografen met OSNMA authenticatie worden ingebouwd in nieuwe voertuigen. Bij een publicatie van eind juni, wordt dat dus november dit jaar. TLN heeft via de IRU erop aangedrongen dat voertuigfabrikanten meer tijd nodig hebben om deze update aan de smart tacho 2 te testen in voertuigen. Hiervoor zijn ook diverse overleggen gevoerd met ACEA (de brancheorganisatie voor voertuigfabrikanten). Dit n.a.v. de uitdagingen de afgelopen maanden bij de installatie van de smart tacho 2 transitietachograaf zijn ondervonden. Die uitdagingen zijn voornamelijk het gevolg van de korte testperiode die voertuigfabrikanten hadden na de type goedkeuring van de transitietachograaf. Bron: TLN
door redactie TransPortPers 01 mei, 2024
De energietransitie is in volle gang. Er ontstaat steeds meer concrete wet- en regelgeving voor transportondernemers, energieleveranciers en truckfabrikanten. De tijd om te verduurzamen is dan ook nu. BAS Truck Center omarmde enkele jaren geleden als één van de eersten de overstap naar elektrisch materieel. Daarmee rijden we al enkele jaren voorop. Net als onze pionierende klanten, die nu ruim 1 jaar kilometers maken in hun elektrische Volvo truck of Renault bedrijfswagen. Elektrisch materieel heeft de toekomst. BAS Truck Center helpt klanten het maximale uit elektrisch materieel te halen. Mede door te investeren in eigen mensen middels opleidingen voor het veilig werken aan elektrische voertuigen. We laten graag zien hoe, schakel je mee? Energietransitie met impact De besluiten uit het klimaatakkoord van Parijs werken als een katalysator voor de markt van elektrische voertuigen. Een ontwikkeling waar BAS Truck Center op inspringt, vertelt commercieel directeur Ruud van Outersterp: “De impact van deze transitie op onze branche is groot. Bij BAS zien we dit vanaf de eerste minuut en handelen we ernaar. Juist om waardevolle ervaring op te doen door voorop te lopen. Dat betekent dat wij onze klanten optimaal kunnen bedienen met kennissessies, masterclasses, begeleiding bij subsidieaanvragen, offerte trajecten en TCO-berekeningen. Alles gericht op het proactief en volledig informeren over de elektrische voertuigenmarkt. Dit helpt hen competitiever te zijn in hun branche.” Volvo en Renault Trucks zijn de eerste en enige fabrikanten die een volledige productielijn elektrisch materieel aanbieden. BAS Truck Center is in januari 2023 gestart met het uitleveren van de eerste elektrische trucks en bedrijfswagens in Nederland. Investeren in medewerkers De overstap naar elektrisch is een gigantische ontwikkeling binnen de automotive. Zowel voor BAS Truck Center als haar klanten. Vandaar dat BAS alle medewerkers structureel traint om van zoveel mogelijk (technische) kennis te voorzien. Pleun Driessen, Learning & Development expert BAS Truck Center, legt uit: “Daardoor kunnen zij aan elektrisch materieel werken en klanten optimaal adviseren. In samenwerking met Volvo en Renault Trucks bieden we een reeks trainingen aan die leren om veilig en verantwoord te werken aan elektrische voertuigen. Gericht op onder meer gevaarherkenning en het werkplaatsproces, maar ook voertuig specifieke trainingen om aan het hoogspanningssysteem te werken en dit binnen/buiten bedrijf te stellen. Daarnaast ontwikkelden we, in samenwerking met het Summa college in Helmond, een maatwerktraining voor een grote groep collega’s die niet direct aan elektrisch materieel sleutelt, maar wel klantcontact heeft. Zodat ook zij klanten vanuit hun rol kunnen adviseren over elektrisch materieel.” Gedreven in service en onderhoud Het onderhouden van elektrische voertuigen is aanzienlijk anders dan diesel aangedreven materieel. Dat ondervinden ook servicemanager Johan Walop en monteur Marcel van Helden. Johan: “Het is een andere manier van kijken naar onderhoud en vrachtwagens. Hoewel er minder onderhoud is aan de elektrische vrachtwagen, vraagt het wel om meer technische kennis. Zaken die eerst vanzelfsprekend waren, zijn nu niet meer zo eenvoudig. Het vervangen van de waterslang van een dieselmotor, bijvoorbeeld, kan elke monteur uitvoeren. Bij een elektrische vrachtwagen kunnen er allerlei koel- en verwarmingsproblemen ontstaan. Dat luistert zeer nauw.” Marcel: “Je ziet onder meer niet of een elektrisch voertuig onder hoogspanning staat. In de trainingen leerden we altijd de veiligheid te bewaken en hoe we elektrische voertuigen buiten bedrijf kunnen stellen.” Chef monteur Joep Geurts beaamt dat er met elektrisch materieel uitdagingen ontstaan: “Het simpel vervangen van olie is er niet meer aan de orde, het onderhoud zal steeds vaker bestaan uit het controleren van systemen. En dat vraagt om meer technische kennis. Dankzij de trainingen vanuit BAS kunnen we veilig aan de elektrische voertuigen van Volvo en Renault Trucks werken.” Marcel vult aan: “Elektrisch kent ook voordelen. De apk is bijvoorbeeld makkelijker. Er zijn geen uitlaatmetingen meer en we hoeven brandstofsystemen bijvoorbeeld niet meer te controleren.” Optimaal advies over elektrisch Naast het waarborgen van een veilige werkplaats en het leren werken aan elektrische voertuigen, traint BAS Truck Center medewerkers ook over de werking en voordelen van elektrisch materieel. Dat bevestigt ook service adviseur Koen van der Heijden: “We kunnen klanten nu de verschillen uitleggen tussen diesel en elektrisch. Daarbij weten we alles over actieradius, milieuzones, wet- en regelgeving, kosten en besparingen. Het is onze taak klanten te laten zien hoe zij hun elektrische voertuigen optimaal kunnen gebruiken.” Samen in een stroomversnelling Alle vier de heren juichen de ontwikkelingen van harte toe. Gezamenlijk onderstrepen ze: “Generaties voor ons hebben jarenlang enkel aan diesel vrachtwagens gewerkt. Wij mogen nu sleutelen aan elektrisch materieel. Het is een nieuwe wereld waar BAS Truck Center als pionier is ingestapt. Elektrisch staat nog enigszins in de kinderschoenen, maar gaat zich de komende jaren verder ontwikkelen. Die voorsprong die BAS heeft gepakt, gaat zijn vruchten afwerpen. Want niet alleen monteurs worden getraind, iedereen in het bedrijf wordt erin meegenomen. Ze bieden het personeel de mogelijkheid om mee voorop te rijden in de energietransitie. En dat is geweldig!”
door redactie TransPortPers 01 mei, 2024
RMO Theunissen uit Klimmen heeft een Scania P500A4X2NB in gebruik genomen. Jos en Jolanda zochten een voertuig met een lage instap en vanwege de goede ervaringen met de dealer in Nuth lieten zij de keuze wederom op Scania vallen. “Een betrouwbare werkplaats is voor ons onmisbaar, want onze dienstverlening gaat 24/7 door. Koeien stoppen niet met melk geven.”  Transport- en Handels- onderneming J. & J. Theunissen rijdt 365 dagen per jaar door de weilanden tussen Vijlen en Ysselsteyn om melk op te halen bij Limburgse veehouderijen en vervolgens af te leveren bij de kaasfabriek van Friesland Campina in Born. Sinds kort wordt daarvoor een gloednieuwe Scania P500 ingezet. “De lage instap van de P-cabine is een enorm groot voordeel, daar hebben we bewust voor gekozen,” verklaart Jos Theunissen. “Een RMO-chauffeur moet per dienst, die we twee keer per dag draaien, gemiddeld twintig tot vijfentwintig keer in- en uitstappen. Bovendien zijn al onze chauffeurs op leeftijd.” Optimaal zicht P-cabine De P-serie, Scania’s meest veelzijdige cabineserie, biedt van zichzelf een uitstekend zicht voor een optimale veiligheid. Speciaal voor het manoeuvreren op krappe boerenerven werd de nieuwe 4x2 trekker van Theunissen uitgerust met drie achteruitrijcamera's en een dodehoekcamera. Extra ramen aan de achterzijde van de slaapcabine geven een nog beter overzicht. “Zeker in de toeristische omgeving waarin wij rijden komen we veel fietsers, wielrenners en wandelaars tegen. Dan is het nog belangrijker om de dodehoek optimaal in beeld te hebben.” Blij met rijgedrag Zowel Jos en Jolanda, die de P-serie met 500 pk ‘delen’ met hun zoon en nog twee medewerkers, zijn even enthousiast over het comfort van Scania. Jos prijst het verstelbare stuur en de nieuwe versnellingsbak met vier achteruitversnellingen, die het mogelijk maakt om heel langzaam achteruit te rijden. Jolanda is vooral blij met het rijgedrag en gebruikersgemak. “Het is een fijne, vrouwvriendelijke auto, die licht stuurt en makkelijk in omgang is. Ik ben er helemaal happy mee.” De Van Hool oplegger achter de P-cabine is voorzien een elektrische Atop pompsysteem, die speciaal is ontworpen om melk op te halen bij de melkveehouder en voldoet aan de strengste eisen op het gebied van voedseltransport, hygiëne en voedselveiligheid. Voor het laden onderweg of wanneer er bij de boer geen stroom voorhanden is, werd op de Scania trekker een generator gemonteerd. Loyaal aan Scania Het bedrijf is loyaal aan Scania vanwege de uitstekende ervaringen met Scania Nuth. Voor het onderhoud van de RMO 'shorty' sloot Theunissen een Scania reparatie- en onderhoudscontract af. Hij benadrukt het belang van een betrouwbare partner. “Of het nou een gewone maandagmiddag is of Kerstmis, wij rijden gewoon door. Mochten we pech krijgen, moeten we erop kunnen vertrouwen dat de dealer ons snel weer op weg helpt. Scania zit bij ons om de hoek en onderdelen die daar niet op voorraad zijn, kunnen binnen een half uur geleverd worden. Dat heeft voor de doorslag gegeven om deze truck aan te schaffen.”
door redactie TransPortPers 01 mei, 2024
Een primeur voor Welvreugd: de specialist in de aanleg van kabels en leidingen heeft zijn eerste Volvo-truck in gebruik genomen. Met deze Volvo FMX Electric 6x2 kraanauto vervoert het bedrijf onder meer accupakketten voor zijn elektrische machines. De truck is geleverd door Volvo Group Truck Center Maasdijk.  Welvreugd legt kabels en leidingen aan en levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie, vertelt Aart Vreugdenhil, eigenaar van Welvreugd. “80% van het werk dat we doen heeft daarmee te maken, zoals de aanleg van waterstofleidingen en infrastructuur voor warmtenetten en zonne-energie. We werken veel voor nutsbedrijven. Opdrachtgevers eisen dat je het werk zo duurzaam mogelijk doet. Bij aanbestedingen krijgt de partij die het werk met zo min mogelijk uitstoot kan doen het project gegund.” Elektrische machines en trucks Welvreugd investeert flink in duurzaamheid. “We hebben inmiddels elektrische graaf- en boormachines en we zijn bezig om meer machines en gereedschap te elektrificeren”, vertelt Vreugdenhil. “Ik ben ervan overtuigd dat tussen nu en 10 jaar al het equipment is geëlektrificeerd of draait op alternatieve brandstoffen. Inmiddels rijden we ook met elektrische trucks, waaronder een Volvo FMX Electric 6x2 kraanauto met open laadbak. Met deze truck brengen we accupakketten bij projecten waar we met elektrische machines en gereedschap werken. Die accupakketten kunnen we op locatie wisselen. Vanwege het gewicht van de accu’s hebben we gekozen voor een 22 tonmeter Hiab-autolaadkraan.” ‘Volvo Trucks behoort tot de koplopers’ De aflevering van de Volvo FMX Electric was voor Welvreugd extra bijzonder. Het is namelijk de eerste Volvo-truck in de vloot. “Met onze trucks zetten we nu vervolgstappen op het gebied van verduurzaming in ons machinepark. Volvo Trucks behoort tot de koplopers en heeft al meerdere elektrische trucks rijden. Dat geeft een stukje zekerheid. In eerste instantie rijden we met deze truck in een straal van zo’n 100 kilometer rond onze vestiging in Maasland, maar het is de bedoeling dat we er straks het hele land mee doorgaan. Met een actieradius van zo’n 300 kilometer kan dat prima met de Volvo FMX Electric. We moesten er rekening mee dat de autolaadkraan ook draait op de accu’s van de trucks. Daarom hebben we gekozen voor het maximale aantal van zes accu’s. Ook heeft de truck een versnellingsbak PTO voor de aandrijving van de kraan.” Opladen bij eigen laadstation De aanschaf van een elektrische truck past in het beleid van Welvreugd. Aart Vreugdenhil: “Investeren in duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Daarin hebben we al veel bereikt. Zo is ons kantoor sinds 2016 gasvrij en CO2-neutraal en hebben we inmiddels 1500 zonnepanelen op ons dak liggen. Onlangs hebben we een laadstation geopend bij onze vestiging in Maasland. Met ons eigen laadstation kunnen we (vracht)auto's en materieel voorzien van stroom die is opgewekt met onze zonnepanelen. In de toekomst gaan we mobiele accupakketten verhuren die op projecten kunnen dienen als stroomvoorziening. Ook is ons laadstation toegankelijk voor bedrijven die hun elektrisch materieel en vrachtwagens willen opladen.” Stil én krachtig De Volvo FMX Electric heeft inmiddels de eerste kilometers gemaakt. “De chauffeurs zijn heel positief. De truck is stil, krachtig en luxe uitgevoerd, met onder meer een slaapcabine. Het was voor ons ook de eerste kennismaking met Volvo Group Truck Center en daar ben ik positief over. De verkoper heeft ons goed geïnformeerd en tijdens het traject op de hoogte gehouden over de voortgang. Voor mij was het ook prettig dat Volvo Group Truck Center en Hiab onderling zaken afstemden. Zo zijn de opbouwbevestigingspunten af fabriek meegenomen om het monteren van de kraan en de open laadbak zo makkelijk mogelijk te maken. Onderhoud gaan we laten uitvoeren bij Volvo Group Truck Center in Maasdijk. Daarvoor hebben we een onderhoudscontract afgesloten.” Over Welvreugd Welvreugd uit Maasland houdt zich al 55 jaar bezig met de aanleg van kabels en leidingen en alles wat daarmee te maken heeft. Het bedrijf is onder meer gespecialiseerd in sleufloze technieken, spiegellassen, leidingen traceren, zuigtechniek, ontwerp & engineering en grondwerk. Welvreugd heeft 40 medewerkers en werkt voor opdrachtgevers in Nederland, België en Duitsland.
door redactie TransPortPers 01 mei, 2024
TomTom ( TOM2 ), de specialist op het gebied van locatietechnologie, gaat kaartgegevens en API’s leveren aan Qualcomm Technologies, Inc., een wereldwijde leider in draadloze technologie en connectiviteitsoplossingen, ter ondersteuning van het Qualcomm Aware™ Platform. Qualcomm Aware™ is een innovatief Internet of Things (IoT)-platform dat bedrijven en organisaties in staat stelt om goederen eenvoudig wereldwijd te volgen en te monitoren, waardoor zij hun supply chain management kunnen optimaliseren. De combinatie van de geavanceerde kaarten van TomTom met de positioneringsservices van Qualcomm Technologies Inc. zorgt ervoor dat het platform nauwkeurige, kosteneffectieve en energiezuinige locatiediensten levert aan verbonden apparaten, samen met hoogwaardige kaartvisualisatie op de persoonlijke dashboards van klanten. Gebruikers krijgen hierdoor real-time inzicht in de locatie en omgevingscondities van hun goederen en bedrijfsmiddelen dankzij een scala aan apparaat-naar-cloud API's. Deze oplossing biedt klanten inzichten die nodig zijn om risico’s te beperken, weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen en uitdagingen in verschillende sectoren te overwinnen.
door redactie TransPortPers 01 mei, 2024
Central Delivery Workshop verhuist naar nieuwbouw. Aan de Gasthuisdijk te Zwolle gaat Scania een nieuw pand realiseren waarin zowel Scania Nederland, Scania Production Zwolle als Scania Logistics Netherlands onderdak krijgen. Scania Nederland verhuist haar Central Delivery Workshop (CDW) van de locatie Kleefstraat naar de Gasthuisdijk. Scania Production Zwolle breidt op de nieuwe locatie haar Fit For Use activiteiten uit en Scania Logistics Netherlands neemt voor haar warehousing 10.000 m2 nieuwe ruimte in gebruik. Onlangs verleende de gemeente Zwolle de vergunning voor de nieuwbouw. Op een perceel van ca. 45.000 m2 gaat een pand gebouwd worden met een oppervlakte van 25.000 m2. Naast goede werkfaciliteiten en bereikbaarheid voor de medewerkers, speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Elk nieuw Scania pand moet, volgens bedrijfsstandaard, zoveel mogelijk energieneutraal opereren en maximaal CO2 reduceren; dat geldt ook voor de nieuwe Scaniavestiging in Zwolle. Het nieuwe pand zal worden uitgerust met de nieuwste technologieën om het pand te verwarmen, te ventileren, te verlichten en van water te voorzien. Zonnepanelen, LED-verlichting, moderne vloerverwarming en energiezuinige werkplaatsuitrusting zijn slechts enkele voorbeelden van de duurzame oplossingen waarvoor gekozen zal worden. De nieuwe Central Delivery Workshop (CDW) van Scania Nederland zal 10.000 m2 van het nieuwe pand in beslag nemen. De CDW is thans gevestigd aan de Kleefstraat te Zwolle – als onderdeel van de Scania dealervestiging aldaar – maar op die locatie bestaat geen mogelijkheid om het pand uit te breiden om de noodzakelijke groei mogelijk te maken. Bovendien biedt een locatie, dichter gelegen bij de productiefaciliteiten aan de Russenweg, de mogelijkheid om onnodige kilometers over de A28 te voorkomen. Dit is niet alleen efficiënter, maar reduceert ook de uitstoot van CO2 en evt. congestie van de snelweg. De CDW zal op de nieuwe locatie gebruik maken van de reeds bestaande parkeervoorziening voor trucks. In de CDW worden de trucks ná de productie in de fabriek gereedgemaakt voor de aflevering aan de eindklant via de Nederlandse Scania dealervestigingen. Op dit ogenblik biedt de CDW werk aan ca. 70 fte’s. Scania Production Zwolle, de grootste assemblage fabriek van Europa, voert ook specifieke klantwensen uit (Fit For Use activiteiten) aan het voertuig. Hiervoor is op het terrein van Scania Production aan de Russenweg onlangs al extra ruimte gerealiseerd, maar door groei van deze vraag is verdere uitbreiding noodzakelijk. Op deze locatie zal hiervoor 5.000 m2 extra ruimte worden gecreëerd. Scania Logistics Netherlands regisseert de logistieke stromen van alle onderdelen voor Scania wereldwijd. De logistieke hub in Nederland stuurt de Centraal-Europese en intercontinentale leveranciers aan vanuit Zwolle en Hasselt (Ov). Door de groei van Scania is er meer capaciteit benodigd voor het regisseren van de supply chain. Daarnaast neemt de vraag naar deze dienstverlening ook vanuit andere merken in de Traton groep toe. Hierdoor ontstaan er meer continentale en intercontinentale logistieke stromen. Op de huidige locaties is deze groei lastig te realiseren. In het nieuwe pand breidt het bedrijf haar faciliteiten uit met extra 10.000 m2 warehousing. Op de nieuwe locatie zal, met alle activiteiten, werk zijn voor ca. 200 fte’s. Hierin zijn extra fte’s opgenomen vanwege de groei van de activiteiten. Het nieuwe pand zal in het tweede kwartaal 2025 in gebruik worden genomen.
door redactie TransPortPers 28 apr., 2024
DHL eCommerce opende donderdag 25 april j.l. officieel de nieuwe CityHub in Almelo. De ceremonie gebeurde in het bijzijn van klanten en vertegenwoordigers van de gemeente, waaronder wethouder Arjen Maathuis. Vanuit het duurzame gebouw aan Darwin 11 op XL Business Park worden door 150 medewerkers ruim 10.000 pakketten per dag gesorteerd en bezorgd in een grote cirkel rond Almelo waaronder ook in Wierden, Vriezenveen, Nijverdal en Tubbergen. Dat gebeurt veelal met elektrische auto’s. De CityHub vervangt een bestaande vestiging in Almelo. Alle medewerkers zijn meeverhuisd naar de nieuwbouw. Arjen Maathuis, wethouder Economie voor de gemeente Almelo: “Mooi voor dit deel van Twente dat vanuit Almelo via duurzame mobiliteit de pakketten van DHL bij de mensen thuis worden gebracht en dat DHL bij deze nieuwe vestiging sterk inzet op fossielvrij. We feliciteren DHL van harte met deze nieuwe CityHub en zijn blij met de bijdrage die vanuit deze nieuwe vestiging wordt geleverd aan onze Twentse economie en werkgelegenheid.” Roelof Hofman, COO van DHL eCommerce Benelux: “Met deze CityHub hebben we een uitstekende uitvalsbasis in deze bedrijvige regio die we hiermee namens onze klanten nog duurzamer kunnen beleveren. Voor onze medewerkers is het een werkplek die hun veiligheid voorop heeft staan.” De CityHub is gebouwd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM Outstanding. De vestiging is gasloos en wordt voorzien van zonnepanelen. De korte afstanden tot huishoudens in de regio, de slimme routes, hoge beladingsgraad en de elektrische bussen optimaliseren duurzaamheid en beperken verkeersbewegingen. In deze routes worden ook DHL ServicePoints en pakketautomaten beleverd. Pakketten zelf afhalen of brengen naar deze servicepunten, worden gezien als nog duurzamer, zeker als dat lopend of met de fiets gebeurt. CityHub Almelo is de veertiende CityHub die in korte tijd gebouwd is in het Nederlandse netwerk van 130 lokale vestigingen. De komende tijd opent DHL nog twee CityHubs namelijk in Arnhem en in Hendrik-Ido-Ambacht; op andere plekken wordt gebouwd en grond gezocht. Recent werd ook de eerste paal geslagen van het vijfde nationale sorteercentrum van DHL. Deze centra beleveren de 130 CityHubs verspreid over Nederland, waaronder die in Almelo.
Meer posts
Share by: